joi, 4 decembrie 2008

Brasovul, un exemplu

Va face Basescu, adica PD-L, guvern cu PSD? Unii spun ca e cea mai probabila varianta. Gruparea din PNL condusa de Patriciu si reprezentata de Tariceanu, si-a spus cuvintul: ori cu PSD pe post de remorca ori in opozitie. O opozitie pe care ei o considera izvor de procente. Vor ataca refacerea FSN si Guvernul din toate pozitiile. Ce uita ei e ca, aflati la putere, au cinci ministri care au probleme cu DNA-ul. Iar combinatia Macovei la Justitie si Daniel Morar la DNA le da frisoane. Iar atacul la Guvern se va desfasura in celebra emisiune "Tribuna Parlamentului" de la TVR, unde vor avea vreo 5 minute pe saptamina.
De la noul Guvern nimeni nu se asteapta la minuni. Atit de mult a fost trimbitata criza ce o sa ne cada in cap, incit misiunea Guvernului va fi mult mai usoara decit se crede. Vom avea drumuri mai bune, autostrazi, o groaza de investitii. Pensiile vor mai creste. Si banii bugetarilor. Un lucru este cert: in Romania se vor pompa o groaza de bani. Practic, aceasta este miza guvernarii. Degeaba o sa trimbiteze Tariceanu ca oricine ar fi fost la putere ar fi facut acelasi lucru, pentru omul de rind, cel ce se mai duce la vot, realitatea va fi alta. 5 km de autostrada in 4 ani cu PNL fata de sute realizati de viitorul guvern. Diferenta va fi coplesitoare.
La fel au facut si liberalii. Cresterea economica din ultimii patru ani ar fi realizat-o orice guvern. Poate chiar mai mult. Acum liberalii lui Tariceanu isi fac curaj, dar motive serioase nu au. Votantul va vedea o alta realitate. Omul nu o sa intrebe cit a costat autostrada. O sa vada ca s-a facut. Brasovul este un exemplu elocvent in acest sens.
Personal, nu cred intr-o alianta dintre PD-L si PSD. Mai degraba imi imaginez ca litera "L" din PD-L va fi un argument serios pentru ca o aripa consistenta a liberalilor sa schimbe macazul. Sint peste 30.000 de locuri de munca numite, direct sau indirect, de Guvern. Oameni care nu ar renunta la un asemenea post. In fond, astazi Tariceanu si-a asigurat cresterea economica. Majorarea taxei auto pentru rable, dublata de anularea ei pentru masinile noi, o sa avantajeze in primul rind importatorii. Apropo: e vorba de bani cistigati in Romania si care iau calea occidentului. Evident, minus comisionul aferent.
Sa nu ne imaginam ca PNL-ul este unit in jurul lui Tariceanu si la comanda lui Patriciu. Degeaba unul isi freaca miinile calculind cite masini o sa vinda. Fenechiu, de exemplu, vrea sa construiasca autostrazi. Si nu e singurul.

Un comentariu:

Dan Gheorghe spunea...

e posibil orice intr-o tara in care politica s-a dezbracat demult de caracter...