marți, 2 decembrie 2008

Cine a cistigat alegerile?

Aceasta e intrebarea la care fiecare partid are acelasi raspuns: "noi". Sa vedem, totusi, cum stau lucrurile.
UDMR si-a pastrat atit procentul cit si numarul de parlamentari. Adevarata victorie a UDMR este faptul ca PRM a iesit din scena politica. Deocamdata. Daca situatia din tara se inrautateste este posibila o revenire, chiar in forta, a trupei lui Vadim.
Un alt partid care s-a vazut cu sacii in caruta este PC. Mirajul Antenelor i-a convins pe pesedei sa-i mai bage o data in Parlament. Iar Voiculescu se si vede presedinte al Senatului.
A venit rindul liberalilor. Dupa patru ani de guvernare, in care s-a tras la greu in ei, au reusit sa-si imbunatateasca un pic scorul. Unii spun ca au ajuns chiar in cea mai buna pozitie in vederea formarii noului guvern. Cea mai grae lovitura au primit-o liberalii taman de la Tariceanu. Prin data la care au fost programate alegerile si, mai ales, prin obligativitatea de a vota numai in circumscriptia de resedinta. Doua decizii care au slabit mult voturile PNL si PD-L.
Despre PD-L sint mai multe de spus. Gratie locurilor obtinute pentru Parlament in circumscriptiile din afara tarii, pedelistii vor avea, probabil unul sau doi alesi mai mult decit PSD+PC. La numarul total de voturi situatia este inversa, asa ca fiecare are motive sa se considere invingator. Totusi, PD-L a adunat mai multi parlamentari decit a reusit Alianta D.A. in urma cu patru ani. PD-L va avea in jur de 165 de parlamentari, fata de 57 cit au avut in ultimii patru ani. Cifre care ar trebui sa-l impresioneze chiar si pe Geoana.
PSD-ul, impreuna cu PC, a cistigat la numarul total de voturi. Dar este pentru prima oara cind alesii PSD nu constituie cel mai mare grup parlamentar. Daca nu-i numaram pe cei de la PC situatia este mult mai rea pentru PSD. Dupa patru ani de "opozitie" PSD+PC au reusit contraperformanta de a pierde vreo 24 de mandate. Si asta in conditii mai mult decit favorabile. Erorilor Guvernului expuse mai sus li s-a adaugat criza actuala, care a venit ca o manusa partidului lui Geoana. Se spune ca aproape 10 procente au ajuns la PSD odata cu criza.

Un comentariu:

Anonim spunea...

pdl are 3 in plus. deci si matematic. stolo e premier