marți, 9 decembrie 2008

Doar la TEX?

Se pare ca blogerii brasoveni au citeva subiecte preferate: Scripcaru, Cristina Antonie, presa de doi bani si - poate o particularizare a ultimei - TEX. Astazi, de exemplu, TEX si oamenii din redactie au fost subiect in vreo doua postari. Spun "vreo", ca poate mai sint si nu le-am vazut. Pentru ca TEX e locul unde muncesc si eu, cred ca pot sa-mi dau cu parerea. Nu ca ar conta, dar...
De Botorog se poate trece repede. Nu de alta, dar n-am prea inteles care e ideea. Omul ala chiar are nevoie de un control. Desi, daca ar fi dupa mine, i s-ar face o cusca intr-un copac in parcul central. Sa aibe omul de unde protesta. Un lucru trebuie insa recunoscut: are vocatie de protestatar si va putea fi folosit cu incredere in perioada urmatoare. Ca de proteste nu vad cum am putea scapa.
Al doilea subiect al zilei se referea la banii cistigati din campanie. Eu sint dispus sa cred ca autorul textului e bine intentionat, dar tare imi e ca nu e bine informat. Prea sint mari sumele vehiculate pe acolo! Cit despre cele doua camioane ale TEX-ului, prin curte nu au aparut. Si nu cred ca vor aparea vreodata. Pai daca iesea omul senator ce ne mai dadea? Un elicopter?
Nu e in intentia mea sa iau apararea TEX-ului. Desi asa pare. Sint destule lucruri pe aici cu care nu sint de acord. Pe vremuri, lucram la Mesager. A venit atunci Anutoiu (sper ca il cunoasteti) cu un nou director. Anatolie Gondiu. Din Moldova. Din Republica Moldova. Om bine intentionat, pe la vreo 50 de ani, cu peste 30 de ani de presa in spate. Ne-a bagat in sedinta si, dupa un discurs mobilizator, ne-a recomandat citeva rubrici de mare efect. Cum ar fi: "in ospetie la taietorii de lemne", "interviu cu un macaragiu", legea e dura, omul legii nu", erou al muncii capitaliste". Era trist sa-l vezi si mai ales sa-l asculti. Omul acela a trait o viata intreaga in URSS. Doctrina comunista facea parte din el. Lumea s-a schimbat, dar el nu putea depasi anumite clisee. Am simtit ca intrase comunismul in el. Si imi era mila. Atunci, n-am crezut ca o sa mai trec prin asa ceva. E trist cind lumea se schimba si nu poti tine pasul cu ea. Acum, la TEX, simt acelasi lucru...
Daca vreodata o sa cistig la 6 din 49 o sa dau si exemple. Imi rup doua, trei zile din vacanta (ce vacanta o sa iasa!) si ma apuc de scris. Pina atunci ma consolez cu ideea ca nici in alta parte nu e perfect.

12 comentarii:

sebastian dan spunea...

Este evident că nicăieri nu eşti liber să scrii, să spui lucrurilor pe nume. Deranjant pentru colegii din alte redacţii este că la TEX lucrează doar deontologii, pe care nu-i numesc. Să fim serioşi. TEX a ajuns, din păcate, să fie mult mai partizan decât alte publicaţii/radiouri/televiziuni, care ar fi mult mai determinate să adopte o linie editorială. Iar ceea ce a apărut pe unul din bloguri este o remarcă ironică faţă de modul cum TEX s-a implicat în dărâmătorul de biserici şi constructorul de tractor electoral. Şi mai am o întrebare: ce s-a întâmplat cu braşoavele? Apare târziu, tehnoredactată prost (ultima pagină, în speţă - mărime font, colonaţie...)

Ovidiu Eftimie spunea...

Nu ştiu de ce vi se par mari sumele. 20.000 de euro sunt salariul lui Ganea pe un an, nu? Asta cu camionul prin curte am mai auzit-o, sunt convins că managmentul companiei nu ar folosi camionul pentru redactie, să fugă Rudi cu el să facă un accident. Dar poate să le dea mai departe, contra altor servicii.

În fine, TEX este subiect de discuţii că e liderul de piaţă, stârneşte controverse şi invidii. Din acelaşi motiv nu se spune mai nimic de Gazetă, că-i în partea cealaltă a clasamentului ;)

RazvanR spunea...

SEBI
Despre Brasoave nu stiu prea multe. Se fac aici, dar eu chiar nu am treaba cu ele. Brasoavele ajung la noi gata tehnoredactate, din cite stiu.
A aparut mai tirziu pentru ca nu era clara data sau locatia pentru Premiile Brasoave.
Cit despre deontologi... Fiecare ziarist se vrea deontolog, dar inca nu am auzit de cineva care sa paraseasca vreo redactie pentru ca nu a fost de acord cu linia trasata. Cel putin in presa brasoveana. Au fost plecari, dar bazate pe alte argumente: oferte mai bune, bani mai multi sau numai promisiuni.

OVIDIU
Mie nu mi-a aratat nimeni nici un contract. Nici nu avea de ce sa o faca. Dar e dreptul meu sa mi se para sumele exagerate. Iar daca a dat cineva vreun camion (sau doua) s-a pacalit. Rau de tot.

sebastian dan spunea...

Eu faceam referire la „deonotlogi”, care la diverse adun[ri se bat cu pumnul în piept cat de corecţi sunt ei, iar TEX e cel mai curat.
Soyons sobres!

Anonim spunea...

Hai, pe bune, Razvane... Chiar acela sa fi fost motivul intarzierii "Brasoavelor"? Ai verificat in trei surse? Una, cel putin, ti-ar fi indicat un alt motiv - numai bun de pus in discutie pe bloguri...

Anonim spunea...

Si, apropo, era sa uit: bafta la 6 din 49!

catalin.antena1 spunea...

cheff, treaba e pe bune. nu au ei saracii sa stie unde se fac brasoavele. si cine le comanda. dar cu camioanele... cred ca sunt bune pe editii. sa poata ajunge redactorii cu ele...!!!!
despre bafta, ramane cum am stabilit... aprinde Hutu lumanari pentru amandoi sa castigam. F.D.

RazvanR spunea...

OLGUTA
Spune tu care este motivul pentru care au intirziat Brasoavele. Eu am spus ceea ce stiam. Iar informatia o am de la unul din autorii publicatiei. Brasoavele nu se fac in redactia TEX. Vine cineva cu un CD cu paginile. La noi doar se tipareste. Cel care le-a adus asta mi-a spus: ca locatia initiala unde urma sa se tina Premiile Brasoave a cazut si ca trebuie anuntate in paginile revistei.
Chiar nu ma intereseaza sa verific aceasta informatie. Personal ma lasa rece Brasoavele. Nu imi plac. Nu imi place sa faci misto de cineva si sa te ascunzi in spatele unor pseudonime. Daca ai curaj semneaza-le!
Cu totii putem fi curajosi atita timp cit ne ascundem in spatele anonimatului.

Andrei Stroiescu spunea...

Salutare,

O mica precizare. In principiu, bloggeri brasoveni au alte preocupari decat TEX, MEX, GT, BZB si care or mai fi. E suficienta o cautare pe google dupa blogosfera brasov ca sa-ti dai seama de lucru asta.

A, bloggeri de presa brasoveni, pentru care universul se invarte pe coordonatele de mai sus, ei da, ei au ce au cu TEX, MEX etc, intre ei si depre ei. E bine ca formati o comunitate si ca sunteti legati intre voi si ca va comentati reciproc... Dar nu faceti gresala sa credeti ca va substituiti intregi blogosfere brasovene, pentru care s-ar putea sa nici nu prea existati de fapt.

Puteti fi o parte din ea, o mica casta profesionala, cu circuit aproape inchis, insa la nivel de picatura in ocean.

O zi buna

sebastian dan spunea...

@ Andi Stroiescu
Salut! Ma bucur sa dau de tine. E adevarat ce spui. Nu cred ca nimeni s-a gandit sa cionfiste blogosfera de la Brasov. Dar o sa imi fie greu sa ma pun cu unul ca tine in materie de cunostinte informatice, de exemplu! Toate bune!

Anonim spunea...

„Cu totii putem fi curajosi atita timp cit ne ascundem in spatele anonimatului”
La fel ca tine, domnule Razvan R.

RazvanR spunea...

La fel ca mine in ce sens??
ca nu mi-am dat adresa de acasa si numarul de telefon?