joi, 27 noiembrie 2008

Avem o solutie: CEC

Nu pot sa uit momentul in care Ministerul Muncii a organizat un fel de burse a locurilor de munca prin Italia si Spania. Mesajul era clar: intoarceti-va acasa! Geoana a plusat si le-a promis cite 25.000 de euro de bun venit. Asta se intimpla pe la inceputul campaniei. Intre timp oferta a disparut. Ramasi fara locuri de munca, cei pe care ne-am obisnuit sa-i numim capsunari, chair se intorc. Evident, fara nici o legatura cu indemnul guvernamental si fara speranta ca vor incasa cei 25.000 de euro. Ii aduce in tara disperarea. Aceasta este principala lovitura data economie romanesti. Opt miliarde de euro erau pompate de ei in economia romaneasca, adica mai mult decit cresterea economica. Banii lor au sustinut consumul. Banii lor au facut sa fie posibila expresia care intre timp a devenit cosmarul Guvernului:„economia duduie”.
Acum, partidele se intrec in planuri anticriza. Unele mai realiste, altele mai fanteziste. Deocamdata a aparut o problema si cu totii ne ofera solutii pentru a o depasi. E vorba despre cei ce au ramas, sau urmeaza sa ramina, fara un loc de munca.
Totusi, criza este inca departe de apogeu. Alegerile trec si vine iarna. Pretul gazelor nu va mai putea fi tinut in friu. Cei ce ramin fara un loc de munca vor simti primii povara facturilor din ce in ce mai mari. La care se adauga ratele la credite.
Cea mai mare problema in viitorul apropiat este lipsa de lichiditati. Bancile, desi au bani, se incapatineaza sa dea credite. O masura ce afecteaza populatia, dar mai ales firmele. Numarul falimentelor creste de la o zi la alta. Aceasta problema nu a fost abordata in campanie, dar viitorul Guvern va trebui sa gaseasca urgent solutii.
Din intimplare, mai avem o banca de stat, CEC-ul. Acum e momentul sa fie pusa sa lucreze in interesul nostru. CEC-ul poate debloca intreg sistemul bancar, prin citeva masuri aflate la indemina Guvernului.
1. Capitalizarea CEC prin marirea capitalului social cu citeva miliarde de euro.
2. Atragerea lichiditatilor de la populatie, prin oferirea unor dobinzi cu unu, doua puncte mai mari decit cele existente pe piata.
3. Acordarea de credite cu dobinzi rezonabile si fara „celebrele” taxe de acordare, de dosar, de administrare, taxe pe care filiale ale bancilor din Europa le percep NUMAI in Romania.
Sint masuri care, daca ar fi luate, ar determina si restul bancilor sa ne trateze ca cetateni europeni. Deocamdata sintem vazuti ca o vaca de muls.
Daca tot se face apel la consumul din productia interna, hai sa incepem cu CEC-ul. Mai ales ca in cazul banilor, comparatia loganului cu BMW nu mai are temei.

Niciun comentariu: