marți, 25 noiembrie 2008

Cine e locomotiva dreptei?

Mai tineti minte alegerile de dupa momentul 1989? Ce de partide! Numai cuvintul "liberal" aparea in vreo cinci. Unii il slaveau pe Caragiale, altii se declarau reprezentanti ai soferilor, ai moldovenilor, mai erau pardide ce se pretindeau urmasi ai lui cutarescu si exista chiar un partid care avea cultul cartofului. Ce vremuri! Intre timp scena politica s-a cristalizat, iar acum apare pentru prima oara spectrul alegerii intre stinga si dreapta. Stinga reprezentata, deocamdata, de un partid PSD si dreapta impartita, tot deocamdata, intre doua partide PNL si PD-L.
Zilele trecute un amic s-a arata contrariat de cei peste 30% cu care este creditat prin sondaje PSD-ul. Poate, pentru PSD este mult, dar pentru curentul de stinga este putin. Foarte putin. Prin definitie, adepti ai stingii sint pensionarii, persoanele care depind de ajutorul statului si, in general, cei cu venituri modeste, cei pentru care plata la timp a facturilor reprezinta o adevarata performanta economica. Daca ne uitam in societatea romaneasca, aplicind aceste criterii, nu ar trebui sa ne mire daca stinga ar aduna 70% din voturi, adica dublu decit sint creditati in cele mai optimiste sondaje. E firesc sa ne intrebam unde sint procentele lipsa? Iar raspunsul este mult mai simplu decit pare: in PSD, mai precis in fruntea PSD. Geoana, numarul unu in PSD este singurul lider al vreunei formatiuni politice aflat in sondaje cu mai putine procente decit partidul. Iar lista "sabotilor de frina" (anti locomotive) poate continua: Nastase, Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie etc. Nu dau nume din Brasov, desi ar avea locuri pe lista.
Hai sa ne imaginam un alt PSD. Condus de, sa zicem, Diaconescu. Iar in fruntea partidului sa mai fie Oprescu (sacrificat in numele lui Vanghelie), Alin Teodorescu, Victor Ponta, Radu Mazare, Madalin Voicu etc. Evident, si lista aceasta ramine deschisa. As fi dispus sa pun pariu ca un astfel de PSD ar avea dreptul constitutional sa furnizeze premierul. Adica ar fi votat de peste 50% din cei ce se prezinta la urne. Si primii si ultimii sint din PSD. Diferenta este ca unii imi sint indiferenti iar pe ceilalti ii respect. Eu, un votant traditional de dreapta.
Concluzia e simpla. Raspunsul la intrebarea din titlu, desi pare paradoxal, e unul singur: MIRCEA GEOANA.

Niciun comentariu: