duminică, 9 noiembrie 2008

De doi bani?

Mi-am facut blogul de citeva zile dar am tot aminat momentul in care sa scriu si eu ceva. Astazi m-am enervat. Am citit ce a postat un oarecare pe blogul personal. Vorbea (scria) de presa brasoveana si a caracterizat-o simplu: Presa de doi bani.

Intimplator, din aceasta presa brasoveana fac si eu parte si nu cred ca este de 2 bani. Si nu ma refer la valoarea de contabilitate a presei, desi daca as face acest lucru as ajunge la sume cu multe zerouri in coada. Penibil mi se pare ca taman un politician (exagerarea e voita) se gaseste sa puna etichete presei. Cind faci parte din cea mai hulita categorie e bine sa taci si sa cugeti. Orice sondaj de opinie situeaza presa pe unul din primele trei locuri in ceea ce priveste increderea. Clasa politica e pe ULTIMUL loc.

Cea din urma frustrare a celui ce a dat presa pe politica e ca nu se gaseste ziarul care sa infiereze nu stiu ce razboi al afiselor electorale. Asta e dovada lui ca ziarele din oras nu sint „ultraindependente”.

Un ziar este in primul rind o afacere. O afacere care poate aduce bani sau care poate da faliment. O afacere pe care fiecare o conduce asa cum crede de cuviinta. O afacere pe cere publicul este chemat sa o evalueze, sa o taxeze sau sa o promoveze. Cind e vorba de ei, politicienii vor sa fie judecati de alegatori. Cind e vorba de presa, aceasi politicieni ne judeca. Nu mi se pare corect.

Dar este ceva ce mi se pare cu mult mai incorect. Si anume sa incriminezi ziaristul. Cum ca nu are curaj sa publice... nu ridica privirea din podea si alte asemenea emanatii de politician tinar, curajos si corect (sper sa-i placa). Pai sa se ia de patronii din presa, de cei ce iau decizii pe banii lor. Nu de ziaristi. Sa fim seriosi! In ce domeniu cel care plateste nu dicteaza?

O fi mai multa democratie la pesedeu decit in presa?

7 comentarii:

Răzvan Popa spunea...

Stimate domn, oarecare Răzvan R.

O sa încep cu sfârşitul şi vă recomand http://razpopa.blogspot.com/2008/10/reportofoanele-ambulante.html.

Am un cui şi împotriva patronilor care sunt principalii vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă

Poate că sunt naiv în politică, dar pot avea pretenţii, atât de la clasa politică, cât şi de la presă, cu atât mai mult cu cât se află pe primele locuri în topul încrederii.
Şi biserica ocupă un loc fruntaş în acelaşi top, dar pentru porcăriile pe care le fac popii, ci ca instituţie...dar asta e o altă discuţie.
Am convingerea că aşa cum dinozaurii din politică ar fi timpul să dispară, aşa a venit şi vremea ca patronii de ziare cu limba moale şi catifelată ce ling clanţele politicienilor pentru ceva mărunţiş să plece şi să ne lase...
Şi pentru a fi corect până la capăt, recunosc că am generalizat puţin...dar numai puţin.

RazvanR spunea...

Ai generalizat destul de mult, dar nu aceasta e problema.
M-a cam deranjat acel "oarecare". Lucrez in prea brasoveana, la TEX si m-am simtit oarecum vizat. Cit despre vinovati, adevarul nu e nici macar la mijloc. Poate sint subiectiv dar cred ca mult mai vinovata e clasa politica. Acum e campanie electorala. Uita-te si tu cum arata ziarele: reclame de cite o jumatate de pagina. Fiecare partid vrea mai mult. Sa-i vezi cum suna si se roaga sa mai obtina un petec de ziar. Si crede-ma ca nu e gratis. Costa chiar mult. E greu sa ceri patronilor din presa sa refuze. Cit timp le merge afacerea e OK pentru ei.
Si mai e o problema: voi, politicienii (o mare parte, nu o lua ca un atac direct) vreti sa aveti ziaristi pe statele de plata. Si sint destui care accepta. Cred ca 99% ar accepta, dar nu s-a gasit pretul corect.

PS cit despre recomandare am primit un mesaj descurajator:
Nu a fost găsită pagina
Pagina pe care o căutaţi în blogul Vorba lui Cicălete nu există.
Poate nu ma pricep eu sa caut... O sa mai incerc.

Răzvan Popa spunea...

"Astazi m-am enervat. Am citit ce a postat un oarecare pe blogul personal", de aici vine acel oarecare. Si eu m-am simtit vizat...

Tentatia este mare, recunosc. Dar trebuie sa existe un echilibru. Nu este posibil ca nimic din ce spui rau despre primar să nu apară pentru că îţi trebuie fondurile de la el. Nu mai există concurenţă între ziare pentru că, exceptânt TEX, toate trăiesc din banii de la CJ şi Primărie.

Aşa cum pentru un ziarist este frustrant să nu poată scrie o anumită informaţie, aşa este frunstrant pentru un politician să nu fie preluat de presă pentru că supără pe cine nu trebuie.

Asta este problema care o semnalez eu. Şi nu dau vina neapărat pe ziarist...Eu personal prefer să fiu plesnit peste bot de presă atunci când vorbesc tâmpenii, dar în egală măsură să fiu tratat egal atunci când nu aberez.

PS Am incercat si eu, nu inteleg de ce nu merge să accesezi materialul. El este in arhiva blogului. De acolo se poate citi.

Unknown spunea...

Oarecarule R.R. ar trebui sa nu mai faci pe lupul moralist si sa vezi in propria ograda. Exista cel putin un coleg al tau acolo la< TEX care traieste din bani de la politicieni, de toate culorile politice. Ar fi demn de cartea recordurilor la cite spagi cere si incaseaza dl D ca sa scrie de unul sau altul in ziar. Stim cu totii despre cine e vorba. Daca nu isi primeste cascavalul se face ca nu dA stirea, nu a stiut de ea etc. Asta se cheama santaj? E patata pina in git si presa. Hotul striga hotul sau cum e? Nu suntem toti naivi sa credem ca in presa lucreaza sfinti si aparatori ai adevarului. Sa fim seriosi!

RazvanR spunea...

Eu am folosit cuvintul TEX o singura data, cind am spus ca acolo lucrez. Am scris de presa brasoveana fara nominalizari si fara sa spun ca TEX-ul este o exceptie. E posibil sa fie adevart ceea ce spui. Personal nu am dovezi nici in favoarea celor afirmate de tine, dar nici impotriva. Intr-o privinta gresesti. In sensul ca un angajat al TEX-ului (desi cred ca e valabil la orice alt ziar) nu publica ce vrea el. Poate sa scrie ce vrea, dar decizia de publicare sau nu a textului apartine altcuiva.

Unknown spunea...

Atunci concluzia e ca acel coleg al tau care era sef pe un anume departament probabil imparte banii cu seful de pe redactie. Masluiti mai sunteti mai baieti. Mai uitati va si la oile voastre negre. Ca doar nu va credeti sfinti...Ha ha. Asta i buna...

RazvanR spunea...

Nu stiu cine esti, dar crezi ca le stii pe toate. Spui ca acel coleg al meu "era" sef la un anume departament. In ultimul timp la noi s-au schimbat doi sefi de sectie: la fapt divers si la Tex Plus. Chiar nu vad ce amestec ar fi avut vreunul cu politica. La sectia care se ocupa de politic seful s-a schimbat de mult.
Daca stii ceva concret te astept cu nume si fapte.